Waterstofbestelbussen, de vaart komt erin!
12 January 2024De provincie Utrecht staat bekend als voortrekker in zero-emissie beleid in (stads)vervoer. Groene waterstof heeft hierin een sleutelrol. Nu was 2023 het jaar van de doorbraak met de marktintroductie van de eerste waterstofbestelbussen. In Utrecht nog wel, een primeur in Nederland. Hysolar/Greenpoint nam hierin verscheidene initiatieven.
Zero emissie bestelbussen
Bestelbussen vormen een belangrijke schakel in het wegtransport, voor korte of lange trajecten. In Nederland zijn er maar liefst een miljoen geregistreerde bestelbussen. Gedreven door zero-emissie doelstellingen komen inmiddels al steeds meer batterij-elektrische exemplaren op de weg. Vooral bij zwaarder transport en bij meer transportkilometers komen waterstof-elektrische bestelbussen in beeld. Algemeen, hoe intensiever het gebruik, hoe meer voordeel hiervan. In 2023 zijn de eerste waterstof-elektrische modellen op de markt gebracht door een tweetal fabrikanten, t.w. Stellantis en Hyvia. Net als bij elke nieuwe techniek zijn deze eerste modellen nog prijzig, tegelijkertijd zijn de voordelen krachtig.
Vijf voordelen van zero-emissie, waterstof-elektrische bestelbussen op een rij:
- Actieradius 400 km, zomer en winter
- Volle tank in 5 minuten, daarmee korte wachttijd
- Groeiend netwerk van tankstations (nu 4 in de provincie)
- Geen elektrische laadvoorzieningen nodig
- Geen beslag op het stroomnetwerk (congestieprobleem)
Pionierende bedrijven
Wie zet de eerste stap? Daar zijn pioniers voor nodig, en die zijn er zeker in de regio Utrecht! In alfabetische volgorde:
- Bouwbedrijf A. Huurdeman, Amersfoort
- Installatiebedrijf De Vreeden, Amersfoort
- Aannemingsbedrijf Jos Scholman, Nieuwegein
- Onderzoeksorganisatie KWR Water Research Institute, Nieuwegein
- Verhuisbedrijf Pot, Amersfoort
- Installatiebedrijf Warmtebouw, Utrecht
In de huidige fase van marktintroductie is steun vanuit de overheid onontbeerlijk, dit om de meerkosten van waterstofbestelbussen te helpen overbruggen. Bovengenoemde bedrijven doen mee in een of meerdere consortia die via een regionaal, nationaal en/of EU-programma worden ondersteund. Hysolar/Greenpoint is in elk programma actief betrokken:
- EFRO/Kansen voor West, project HyVan, onder leiding van waterstoftankstation Fountain Fuel (Amersfoort); Home – HyVan
- DKTI/Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, project Groen op weg, onder leiding van Aannemingsbedrijf Jos Scholman
- EU LIFE, project NEW HYTS, onder leiding van KWR Water Research Institute; Life New Hyts | Renewable green hydrogen for transport
Van Kessel – medeaandeelhouder in Hysolar – is landelijk zeer actief om zero emission transport mogelijk te maken, o.a. via de Greenpoint tankstations. Stan van Kessel licht toe
“In de gehele transitie is waterstof noodzakelijk, naast batterij-elektrisch, biobrandstoffen en andere alternatieven. Waterstof is echter pas écht groen als dit met groene stroom via elektrolyse wordt geproduceerd. Hysolar/Greenpoint investeert hierin en neemt daarmee een leidende rol in Nederland. We zijn derhalve ook heel blij met alle overheden en participerende bedrijven die het gebruik van groene waterstof mogelijk maken.”