Aannemingsbedrijf Jos Scholman lanceert mobiele kraan op waterstof
21 June 2023Sinds 2020 investeert Aannemingsbedrijf Jos Scholman – tevens medeoprichter van Hysolar – intensief in waterstofvoertuigen. Na de start met een elftal personenauto’s zijn inmiddels acht Dual Fuel-waterstoftrekkers en vier werktuigdragers (‘holders’ in vakjargon) in bedrijf. En de volgende stap is alweer gezet: een volledig elektrische kraan voorzien van waterstofbrandstofcellen.
Mobiele kraan
De laatste aanwinst van Scholman is dus een mobiele kraan. Uitgaande van een nieuwe machine is de dieselgenerator vervangen door waterstofbrandstofcellen, die de benodigde elektriciteit leveren voor de electromotor. Inmiddels draait de eerste mobiele graafmachine, ook de tweede is klaar voor gebruik. De techniek die hierbij is ontwikkeld, is ook toegankelijk voor derden. Scholman hoopt hiermee een extra boost te geven aan de energietransitie. Daarmee wordt de reikwijdte van waterstoftoepassingen verder vergroot.
Later dit jaar: bestelbussen en trucks
Behalve de personenauto’s zijn tot dusverre de voertuigen omgebouwd vanuit de conventionele versie naar een waterstofvoertuig. Dat gaat nu geleidelijk veranderen. Dit jaar lanceren twee automerken hun waterstofbestelbussen in de markt, die vanuit de fabriek rechtstreeks worden geleverd. Die kant gaat het ook op met de vrachtwagens, al heeft dat wel zijn tijd nodig. Scholman heeft al vergaande plannen voor aanschaf van waterstofbestelbussen en -trucks, dit jaar nog.
Uitnodiging tot navolging
Al in 2019 is Scholman in samenwerking met Hysolar gestart met het ontwikkelen van een visie op de energietransitie en is de weg naar waterstof ingeslagen. De technologie om trekkers, holders en kranen om te bouwen is ook beschikbaar voor andere bedrijven. Zo heeft producent New Holland al meerdere Dual Fuel-trekkers verkocht in Nederland en België, wat de vraag vanuit de markt zeker aantoont. “We merken dat we met onze toekomstgerichte aanpak meer opdrachten binnenkrijgen van opdrachtgevers die daar ook aan hechten”, zegt Robert Scholman, directeur. Walter Corsten, manager bedrijfsvoering bij Scholman vervolgt: “We merken ook dat deze innovatieve technieken aantrekkingskracht hebben. Goed gekwalificeerd personeel wil graag bij ons bedrijf komen werken.”
De investeringen zijn mede tot stand gekomen dankzij subsidies vanuit het nationale DKTI-programma (‘Groen op Weg’ – Lokale productie en afname van groene waterstof voor transport | RVO.nl | Rijksdienst) en het LIFE-programma van de EU (Life New Hyts | Renewable green hydrogen for transport).